Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

ΓΡΗΓΟΡΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ !

Μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και κατά συνέπεια την υγεία και εμφάνιση του δέρματός μας μέσα από μία σωστή διατροφή και κατάλληλη αντηλιακή προστασία.

Η μελανίνη είναι πολύ σημαντική χρωστική για την υγεία του δέρματος, καθώς το προστατεύει από την επιβλαβή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας Ουσίες που βοηθούν την παραγωγή της μελανίνης είναι τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το σελήνιο, ο χαλκός και τα φλαβονοειδή.

1.Πράσινο τσάι
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι  το πράσινο τσάι, το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο  αντιδρούν στα δυσμενή αποτελέσματα της UV ακτινοβολίας στο δέρμα. Σας προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB, λόγω των πολυφαινολών και του αντιοξειδωτικού τους περιεχόμενου.
2.Καρότα
Περιέχουν  87% νερό, μεγάλες ποσότητες  σε β-καροτένιο. Ενυδατώνουν το δέρμα και σας βοηθούν να μαυρίσετε ομοιόμορφα.Επίσης, έχει βρεθεί ότι τα συστατικά τους έχουν αντικαρκινική δράση για το δέρμα.
3.Βερίκοκα
Είναι πλούσια σε β-καροτένιο και λυκοπένιο. Βοηθούν τόσο στην ενίσχυση του μαυρίσματος όσο και στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και του δέρματος.
4.Ξηροί καρποί
Τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης στο σώμα. Η ουσία που τους προσδίδει αυτή την ιδιότητα είναι η τυροσίνη, που μπορούμε να βρούμε και στο σουσάμι.
5.Σκούρα πράσινα λαχανικά
Το μπρόκολο, το σπανάκι και το σπαράγγι είναι τα τρια  λαχανικά που βοηθούν σημαντικά στην παραγωγή μελανίνης.
6.Στρείδια
Ο χαλκός αποτελεί απαραίτητο συστατικό για το μαύρισμα, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή της μελανίνης και της ελαστίνης (πρωτεΐνη του δέρματος). Υπάρχει στα στρείδια, τα οστρακόδερμα,  στο συκώτι, καθώς και στα μανιτάρια.
7.Πολύχρωμες πιπεριές
 Έχουν 92% περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, β-καροτένιο και φυλλικό οξύ.
8.Δημητριακά ολικής αλέσεως
 Εκτός από βιταμίνες Α και Β2, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεμποδίζει τη διαδικασία της οξείδωσης και του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στην επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.
9.Ακτινίδια & λεμόνια
Αποτελούν σημαντικότατη πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών και να επαναδομούν το κολλαγόνο

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΔΕΡΜΑ

*Βιταμίνη Ε: Ανήκει στα ισχυρά αντιοξειδωτικά. Περιέχεται κατεξοχήν στο ελαιόλαδο, αλλά μπορούμε να τη βρούμε και στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.
*Βιταμίνη C: Βοηθά στην παραγωγή του κολλαγόνου και επομένως στην ανάπλαση του δέρματος. Περιέχεται σε πληθώρα τροφίμων, όπως στα εσπεριδοειδή, τα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο και τις πιπεριές.
*Βιταμίνη Β12: Εξασφαλίζει μεταξύ άλλων την αναγέννηση και τη μακροβιότητα των επιδερμικών κυττάρων, ενώ διεγείρει και την παραγωγή της μελανίνης. Περιέχεται σε αφθονία σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό), αλλά και στο γάλα και τα τυριά.
*Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): Ελαττώνει τις φλεγμονές που προκαλούνται στην επιδερμίδα από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, το αυγό, τα μανιτάρια και το ρύζι.
*Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): Προστατεύει τους ιστούς του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα. Τη βρίσκουμε στα μη επεξεργασμένα δημητριακά, στο τυρί και ιδίως στη φέτα, τους ηλιόσπορους, τα αμύγδαλα και τα αυγά.
*Βιταμίνη Α: Περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό, το βούτυρο, τα λιπαρά ψάρια και το συκώτι. Ως β-καροτένιο ή καροτενοειδή περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα (καρότα, πιπεριές, κολοκύθα, εσπεριδοειδή, φράουλες, σταφύλια, μούρα, ντομάτες).

ΚΑΗΚΕΣ;

Ψευδάργυρος: Συμβάλλει στην ανάπλαση των ηλιακών εγκαυμάτων και στην επούλωση του δέρματος. Πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα στρείδια και τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα φιστίκια, το συκώτι του μοσχαριού, το αυγό, τα καρύδια, το κοτόπουλο, ο μαϊντανός, το ψωμί ολικής άλεσης, τα φασόλια, το ταχίνι και το καλαμπόκι.

Σε μια έρευνα που διεξήχθη το 2011 από τον Dr. Stephen, στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζητήθηκε από κάποιους μαθητές να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν β καροτίνη για μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι, που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες, είχαν πιο βαθύ, φυσικό μαύρισμα.
 
*Για την καλύτερη απορρόφηση του β-καροτένιου από τον οργανισμό, πρέπει να συνοδεύετε τις τροφές και ιδιαίτερα τα λαχανικά με ελαιόλαδο.
 
 

 
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου