Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

30 χρήσιμες ερωτήσεις που θα έκανες στη διαιτολόγο για να χάσεις κιλά (part I)

Είναι ο καιρός που θέλεις να αδυνατίσεις, που πήρες την απόφαση να αρχίσεις επιτέλους δίαιτα, και να αποκτήσεις το σώμα που πάντα επιθυμούσες χάνοντας κάποια κιλά…Εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε είτε ακολουθήσεις κάποιο διαιτολόγιο είτε διορθώσεις κάποια παραστρατήματα στην καθημερινότητά σου. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεσαι κάποιες βασικές πληροφορίες... Έτσι, επισημαίνω τις ερωτήσεις που πιστεύω κάθε κορίτσι θα ήθελε να ρωτήσει τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Παρακάτω θα βρεις 15 από τις 30 βασικές ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή, των οποίων οι απαντήσεις θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις ακόμα κι αν δεν κάνεις δίαιτα. Και φυσικά... μείνε μαζί μας για να διαβάσεις τις υπόλοιπες στο δεύτερο μέρος.
 
1. Ποια είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που ακούς ; Οι πιο πολλοί έχουν απορία για το διαιτολόγιό τους. Επειδή το πρόγραμμα βασίζεται σε μία μεγάλη ποικιλία τροφίμων, η συνηθέστερη ερώτηση που κάνουν, είναι αν μπορούν να αδυνατίσουν με όλα αυτά τα τρόφιμα. Και εμείς τους απαντάμε πως μέσω των τροφών από όλες τις ομάδες εξασφαλίζουν επαρκώς όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Επιπλέον σπουδαιότητα δεν έχει μόνο η ποσότητα αλλά και οι συνδυασμοί τροφίμων. Μία ακόμα ερώτηση είναι εάν πρέπει να ζυγίζουν το φαγητό τους με γραμμάρια ή ενδεικτικά. Για να μην αισθάνεται εξαρτημένος κάποιος από μια ζυγαριά, δίνουμε μεζούρες. Έτσι δεν νιώθει πως περιορίζεται και επιπλέον αρχίζει να συνηθίζει την ποσότητα του φαγητού που χρειάζεται. Ρωτάνε επίσης για το αν τα τρόφιμα πρέπει να είναι light ή πλήρη. Κάτι τέτοιο εξαρτάται από τυχόν θέματα υγείας που είναι δυνατόν να αντιμετωπίζει κάποιος και ιδιαιτέρως από το βάρος του. Εάν κάποιος έχει συνηθίσει σε μεγάλες ποσότητες, τότε προτείνουμε τα light για να περιορίσουμε τυχόν υπερβολές. Τέλος, ρωτάνε αν μπορούν να φάνε γλυκό ή αν έχουν κάποια ελεύθερη μέρα. Αυτό ασφαλώς και γίνεται και το εναρμονίζουμε μαζί με τον κάθε πελάτη.
 
2. Ποιος είναι ο υγιεινότερος τρόπος μαγειρικής; Οι πιο υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος είναι στον ατμό, στο φούρνο και στην κατσαρόλα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το πόσο λάδι και αλάτι θα χρησιμοποιηθεί στο φαγητό. Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψεις τα λαχανικά είναι στον ατμό γιατί οι βιταμίνες τους είναι υδατοδιαλυτές. Έτσι για να διατηρήσουμε τις βιταμίνες που περιέχουν, το καλύτερο είναι να τα μαγειρεύουμε στον ατμό. Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι το ψήσιμο στα κάρβουνα. Το λίπος του κρέατος που στραγγίζει δημιουργεί αντίδραση με το κάρβουνο και δημιουργούνται καρκινογόνες ουσίες οι οποίες μέσω του ατμού επιστρέφουν στο κρέας. Για να το προλάβουμε, μπορούμε να μαρινάρουμε το κρέας πριν το ψήσιμο. Το κοτόπουλο, το ψήνουμε με την πέτσα έτσι ώστε να την αφαιρέσουμε μετά. Και φυσικά μετά το ψήσιμο βάζουμε πολύ λεμόνι, ρίγανη, πιπέρι, αντιοξειδωτικά τρόφιμα που προστατεύουν από τις βλαπτικές αντιδράσεις του ψησίματος στα κάρβουνα.
 
3. Πριν κοιμηθώ πόση ώρα πρέπει να φάω; Ανάλογα το φαγητό. Εάν το κύριο γεύμα περιλαμβάνει δηλαδή μεγάλη ποσότητα λιπαρών, αλατιού και θερμίδες, τότε πρέπει 2 ώρες πριν. Εάν το γεύμα είναι πιο ελαφρύ (π.χ. δημητριακά με γάλα, φρούτα, τονοσαλάτα) τότε συνίσταται και 1 ώρα πριν τον ύπνο. Γενικά, το βραδινό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Εάν όλη η υπόλοιπη ημέρα ήταν τακτοποιημένη (5 γεύματα ανά 3 ώρες) τότε το βραδινό δεν μας παχαίνει.
 
4. Θερμίδες χάνονται όταν κοιμόμαστε; Ναι, επειδή κι όταν κοιμόμαστε, ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες του (π.χ. αναπνοή, καρδιακή λειτουργία). Άρα καίγονται και κάποιες θερμίδες για όλα αυτά.
 
5. Πόσες θερμίδες πρέπει να προσλαμβάνω ημερησίως; Εξαρτάται από το βασικό μεταβολισμό, ο οποίος και μεταβάλλεται από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και το ύψος. Το συνιστώμενο κατώτερο όριο είναι 1200 θερμίδες. Ωστόσο η πρόσληψη των θερμίδων επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες και δεν είναι ένας κοινός αριθμός για όλους.
 
6. Πόσες φορές και από πόση ώρα την εβδομάδα πρέπει να γυμνάζομαι; Σύμφωνα με συστάσεις, για να συντηρήσουμε το βάρος χρειάζονται 5000 βήματα ή αλλιώς γύρω στα 200 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. Τώρα για να χάσουμε βάρος χρειάζεται 10.000 βήματα που ισοδυναμεί με 300 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, τα οποία μπορούμε να μοιράσουμε σε μισάωρα την ημέρα. Ο χρόνος και η ένταση της άσκησης πρέπει να είναι ανάλογη της υγείας και της ηλικίας του καθενός.
 
7. Εάν μια μέρα φάω αρκετά και την επόμενη τα "δώσω" όλα στο γυμναστήριο, θα κάψω τις θερμίδες; Λογικά ναι, αρκεί κάθε φορά που κάνουμε γυμναστική να αυξάνουμε τις καύσεις. Εάν την ημέρα που έφαγες αρκετά, πήρες 1500 θερμίδες και είχες μηδενική φυσική ενεργητικότητα, την επόμενη μέρα μπορείς να το εξισορροπήσεις με τη γυμναστική, με δεδομένο ότι θα πάρεις λιγότερες θερμίδες. Στην πράξη όμως δεν πρέπει να γίνεται αυτό. Δεν εγκρίνουμε αυτό το συλλογισμό, τρώω όσο και ότι θέλω γιατί την επόμενη μέρα θα γυμναστώ. Χρειάζεται πάντα μια ισορροπία μεταξύ στην ποσότητα του φαγητού και στην άσκηση.
 
8. Υπάρχει ειδική διατροφή για το τοπικό λίπος; Το κοιλιακό λίπος εξαρτάται από ορμόνες όπως η ινσουλίνη και η κορτιζόλη. Όταν κάποιος έχει ροπή για χοληστερίνη, διαβήτη ή τριγλυκερίδια, έχει και μια φυσική διάθεση να αποθηκεύει λίπος στην κοιλιά. Για να εξομαλύνουμε συνεπώς την έκθεση της ινσουλίνης, προσθέτουμε στη διατροφή μας τρόφιμα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, πράσινο τσάι και ψάρι. Επιπλέον είναι πολύ αξιοσημείωτη η συχνότητα γευμάτων. Όλα τα παραπάνω τρόφιμα, εξομαλύνουν τα επίπεδα ινσουλίνης και ευνοούν την καλύτερη κατανομή του λίπους.
 
9. Γιατί μερικές φορές πρηζόμαστε ενώ δεν έχουμε φάει αρκετά; Κάθε 3-4 ώρες εκκρίνεται γαστρικό υγρό, το οποίο είναι εξαιρετικά όξινο και το οποίο δημιουργεί φούσκωμα, καούρα και κάψιμο στο λαιμό, όταν έρθει αντιμέτωπο με άδειο στομάχι. Για να το αποτρέπουμε και να το αντιμετωπίσουμε αυτό, είναι ανάγκη να τρώμε στέρεα τρόφιμα όπως cream crackers ολικής αλέσεως, φρυγανιές με τυρί αλλά και καταπραϋντικά ροφήματα όπως το χαμομήλι. Αποφεύγουμε τα όξινα τρόφιμα (π.χ. φρούτα και γαλακτοκομικά), τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν επιπροσθέτως πρήξιμο ή ενοχλήσεις, λόγω οξύτητας.
 
10. Πέρα από το νερό, τι άλλα υγρά μπορώ να πιω για να μην αφυδατώνομαι; Επιδίωξη είναι 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα. Μπορεί να προέρχονται από τον ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, το τσάι, τα light αναψυκτικά, τους χυμούς ή το ημίπαχο γάλα. Αποφύγετε τα ροφήματα με ζάχαρη! Επιπλέον νερό παίρνουμε και από τα λαχανικά, τα φρούτα και γενικά τις τροφές.
 
11. Πώς θα πείσω τον εαυτό μου να μη φάει γλυκό; Κάθε φορά που κάποιος ζητάει γλυκό, αυτό δηλώνει πως τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν πέσει πολύ και έχει δημιουργηθεί υπογλυκαιμία. Αν είναι φυσική υπογλυκαιμία (άν δηλαδή είμαι στρεσαρισμένη και δεν έχω πολύ ενέργεια), υπάρχουν 2 τρόποι για να γυμνάσουμε τον εαυτό μας να κρατηθεί μακριά από το γλυκό: 1. συχνότητα γευμάτων έτσι ώστε να περιορίζεται το αίσθημα της πείνας 2. μεγάλη κατανάλωση φρούτων. Καθώς καταναλώνεις καθημερινά φυσικά σάκχαρα από τα φρούτα μειώνεται η διάθεση για γλυκό. Παρόλα αυτά για να ξεπερνάμε τη λαχτάρα μας για γλυκό χωρίς να στερηθούμε έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε μέλι, μαρμελάδα, ζελέ light, μπισκότα τύπου πτι μπερ (1-2 κομμάτια την ημέρα), μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως και μια φορά την εβδομάδα το αγαπημένο μας γλυκό (100 γραμμάρια).
 
12. Εάν το βράδυ βγω για ποτό και φάω πατατάκια και ξηρούς καρπούς, πειράζει; Χαλάω έτσι τη δίαιτά μου; Πόσες θερμίδες παίρνω; Δεν πειράζει μια φορά την εβδομάδα να το κάνεις, φτάνει με το αλκοόλ και τα σνακ να πίνεις άφθονο νερό για να μην γίνεται κατακράτηση υγρών, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας του αλατιού που βρίσκονται στα τσιπς και στους ξηρούς καρπούς. Ένα ποτό (π.χ. βότκα) μαζί με τσιπς δίνουν περίπου 500 θερμίδες. Δεν διαπράττεις έγκλημα με μια φορά, αρκεί την επόμενη μέρα να έχεις ισορροπημένη διατροφή με λίγες θερμίδες για να μπορέσει και ο οργανισμός να αποβάλει το περίσσευμα του αλκοόλ.
 
13. Αν ξενυχτήσω, τι μπορώ να φάω τα ξημερώματα; Αν έχεις διάθεση για γλυκό, τότε προτίμησε γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γιαούρτι με μέλι. Καλό είναι να ξέρεις ότι τα γαλακτοκομικά διευκολύνουν πολύ τον ύπνο επειδή περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Αν επιθυμείς αλμυρό, τότε 2 φρυγανιές με τυρί είναι το καλύτερο, ή ένα κουλουράκι Θεσσαλονίκης ή ένα σάντουιτς light χωρίς παχυντικά dip. Απόφυγε το βρώμικο, τα βαριά σάντουιτς και τις κρέπες γιατί προκαλούν δυσπεψία και δύσκολο ύπνο. Όταν ο οργανισμός προετοιμάζεται για τη χώνεψη όλων αυτών, πρέπει να ξυπνήσει, οπότε διαταράσσεται ο ύπνος. Άφησε που όλες αυτές οι θερμίδες αποθηκεύω απευθείας.
 
14. Πόση ώρα πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στα γεύματα; Κάθε 3 ώρες το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου, τα οποία αυξάνονται μετά την κατανάλωση της τροφής. Κάθε φορά που εκκρίνεται η ινσουλίνη χρειάζεται να τραφούμε. Έτσι, τρώμε κάθε 3ωρο για να επαναφέρουμε τα επίπεδα γλυκόζης στα φυσιολογικά και να μην δημιουργούμε υπογλυκαιμία, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει σε διατροφικές υπερβολές με κατανάλωση λιπαρών και γλυκών τροφίμων.
 
15. Εάν κάνω διατροφή και μια μέρα την σπάσω, πειράζει; Πώς θα την συνεχίσω; Δεν πειράζει, φτάνει οι υπόλοιπες 5-6 μέρες της εβδομάδας να είναι στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κάνει δίαιτα είναι δυνατόν 1 φορά την εβδομάδα να φάει το αγαπημένο του φαγητό ή ένα γλυκό χωρίς να κάνει υπερβολές. Βασικό είναι στη διάρκεια αυτού του παραστρατήματος να πίνει πολύ νερό, γιατί έτσι μειώνει την ποσότητα όσων φάει. Επιπλέον προλαβαίνει την κατακράτηση υγρών, η οποία προκαλείται από τα λιπαρά τρόφιμα και τα γλυκά.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου