Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Επίπεδη κοιλιά;Απόφυγε αυτές τις τροφές !

Η λέξη φουσκώνω, εν προκειμένω, υποδηλώνει τον τυμπανισμό που προκαλείται στην κοιλιά μας ή την πρόκληση αερίων ή ακόμη και την κατακράτηση υγρών.Αυτό που σίγουρα δεν θέλουμε να εννοούμε είναι ότι μας προκαλεί αύξηση βάρους ή ότι μας παχαίνει.

*Γαλακτοκομικά
Η ζάχαρη στο γάλα (δηλαδή η λακτόζη) δυσκολεύει το σώμα κατά την πέψη και αν έχεις έστω και μια μικρή δυσανεξία μπορεί, εκτός από τα δυσάρεστα αέρια, να νιώθεις την κοιλιά σου φουσκωμένη και σφιχτή. Ιδιαίτερα κακό είναι το γάλα σε μορφή αφρού, το είδος που χρησιμοποιούν στους latte, εξαιτίας του συνδυασμού της λακτόζης και των φυσαλίδων του αέρα. Αυτό δημιουργεί αέρια, ρέψιμο και δυσφορία.

*Σταυρανθή λαχανικά Στην οικογένεια των σταυρανθών ανήκουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι. Τα λαχανικά αυτά περιέχουν ραφινόζη, ένα σάκχαρο που δυσκολεύεται ο οργανισμός να διασπάσει και που προκαλεί αέρια κατά τη διαδικασία της πέψης. Αν και είναι σούπερ υγιεινές τροφές, άφησέ τις έξω από τη διατροφή σου για μερικές μέρες, και αντικατάστησέ τις με λαχανικά που δεν προκαλούν φούσκωμα, όπως το μαγειρεμένο σπανάκι.

*Όσπρια Τα φασόλια είναι διαβόητα για τα αέρια που προκαλούν και ο λόγος είναι ο ίδιος όπως και με τα σταυρανθή λαχανικά: περιέχουν ραφινόζη που προκαλεί εντερικά αέρια. Αν και πιθανότατα το ξέρεις και μένεις μακριά από τη φασολάδα όταν θέλεις επίπεδη κοιλιά, θυμήσου πως το ίδιο ισχύει και με τα ρεβίθια και τις φακές ακόμη και με τα edamame, τα πράσινα φασόλια σόγιας.

*Σιτάρι Ακόμη κι αν δεν έχεις θέμα με τη γλουτένη, το σιτάρι είναι μια τροφή που η πέψη της δυσκολεύει τον οργανισμό. Στη διαδικασία της διάσπασής του, παράγονται αέρια στο παχύ έντερο που προκαλούν ένα επώδυνα φουσκωμένο στομάχι σε πολλούς ανθρώπους. Οι ραφιναρισμένοι, λευκοί υδατάνθρακες θα αυξήσουν απότομα τα επίπεδα της ινσουλίνης σου και θα πυροδοτήσουν αυξημένη αποθήκευση λίπους στη μέση σου. Δοκίμασε να τρως σιτηρά χωρίς γλουτένη για μερικές μέρες πριν βγεις στην παραλία

*Πατάτες Το πολύ άμυλο που περιέχουν προκαλεί αέρια και κατακράτηση υγρών. Ακόμη χειρότερες είναι στην τηγανητή εκδοχή τους, επειδή το βαρύ τηγανισμένο λάδι εμποδίζει το στομάχι σου να αδειάσει γρήγορα και αυξάνει την αίσθηση του βάρους στην κοιλιά σου – για να μη μιλήσουμε για το αλάτι που καταναλώνεις μαζί.

#Τα τηγανιτά ή τσιγαριστά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν το αίσθημα του φουσκώματος.

#Οι τροφές με υψηλή πυκνότητα υδατανθράκων αλλάζουν τη χλωρίδα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, φούσκωμα και πόντους, γι’ αυτό αποφύγετε ψωμιά, κράκερ, ζυμαρικά, δημητριακά, άσπρο ρύζι.


#Το 57% των γυναικών δεν προσλαμβάνουν όσο ασβέστιο χρειάζονται κι αυτό μπορεί να φαίνεται στην περίμετρο της μέσης τους. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrients, όσοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά –που είναι πλούσια σε ασβέστιο– έχουν πιο επίπεδο στομάχι!

#Η αδυναμία του οργανισμού να χωνέψει ένα είδος φυτικών ινών, τη φρουκτάνη, την οποία συναντάμε στο σκόρδο και το κρεμμύδι, αλλά και στο κριθάρι, το σιτάρι, την αγκινάρα, τα φασόλια σόγιας, τα ξηρά φασόλια, τα μαύρα φασόλια κ.ά., μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αν η κατανάλωσή τους δεν είναι προσεκτική.

#Η τακτική έκθεση στο θόρυβο του δρόμου αυξάνει κατά 29% τις πιθανότητες να έχεις πιο φαρδιά μέση, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Occupational & Environmental Medicine. Σε άλλες μελέτες διαπιστώθηκε πως παρόμοιοι ήχοι μπορεί να αυξήσουν την έκκριση κορτιζόλης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά.

#Παραδόξως, οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης, προσπαθώντας να μειώσουν τις θερμίδες που λαμβάνουν καθημερινά, έχουν στην πραγματικότητα περισσότερες πιθανότητες να δουν το λίπος γύρω από την κοιλιά να αυξάνεται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Τα τεχνητά γλυκαντικά αποτρέπουν τον εγκέφαλο να καταγράψει τον κορεσμό αυξάνοντας την επιθυμία για γλυκό, οπότε τρως περισσότερο»

#Γερμανοί ερευνητές τονίζουν σε μελέτη τους πως οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά έχουν περισσότερο λίπος. «Οι περισσότεροι ξυπνάμε κάποιες φορές μες στη νύχτα. Συχνά αγχωνόμαστε ότι δε θα μπορέσουμε να ξανακοιμηθούμε και τότε αυξάνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα»
 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου