Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Πόσες θερμίδες έχει το παγωτό σου;

Το παγωτό δεν είναι ένα «άχρηστο» γλυκό.

Ποια είναι η διατροφική του αξία; Παρέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, καθώς επίσης και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και E στον οργανισμό. Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε ότι το παγωτό (κυρίως εξαιτίας της κρέμας γάλακτος) μας επιβαρύνει και με τα επιζήμια κορεσμένα λιπαρά οξέα. 


Προσέχω το βάρος μου. Ποιο να επιλέξω; Το παγωτό είναι ένα πλούσιο γλυκό (η ενεργειακή του αξία κυμαίνεται από 75 έως 240 θερμίδες ανά 100 γρ.) που δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνότερα από 2 με 3 φορές την εβδομάδα, κατά προτίμηση μετά το γεύμα (καλύτερα όχι έπειτα από ένα πολύ καυτό γεύμα, γιατί μπορεί να προκληθούν κακώσεις στον βλεννογόνο του στόματος). Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το παγωτό ξυλάκι έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το κυπελλάκι (με την προϋπόθεση ότι δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας), όπως και το παγωτό βανίλιας ή φρούτου (π.χ. φράουλα) σε σχέση με το παγωτό σοκολάτας ή το παρφέ, και βέβαια ότι οι γρανίτες, τα σορμπέ, το παγωτό γιαούρτι και τα τύπου 0% ή 0+0% αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους. 


Παγωτό gelato σοκολάτα – βανίλια
Το κλασικό παγωτό σοκολάτα θα σας… χαρίσει απλόχερα 250 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια (2 μεσαίες μπάλες), ενώ η βανίλια λίγο λιγότερες, περίπου 180 θερμίδες. Ο συγκεκριμένος τύπου παγωτού είναι από τους πιο πλούσιους σε λιπαρά και ζάχαρη, ενώ η πιο συνηθισμένη παγίδα είναι το χωνάκι και τα σιρόπια που προσθέτουμε από πάνω. Αξίζει να σημειωθεί πως αν προτιμήσετε το παγωτό χωνάκι με δύο μπάλες παγωτό gelato οι θερμίδες ανεβαίνουν στις 300.
Παγωτό παρφέ
Είναι το πιο παχυντικό παγωτό που μπορείτε να επιλέξετε, καθώς είναι πλούσιο σε κρέμα γάλακτος, λιπαρά, αβγά, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Με 100 γραμμάρια θα λάβετε περίπου 350 θερμίδες, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους στα επιπρόσθετα υλικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Παγωτό sorbet (γρανίτα)
Πρόκειται για ένα γλύκισμα με λίγες θερμίδες, αφού είναι φτωχό σε λιπαρά και ζάχαρη, έχοντας ως κύριο συστατικό του το χυμό φρούτων τις περισσότερες φορές σε μορφή πουρέ. Προτιμήστε ζαχαροπλαστεία που πουλούν παγωτά παραγωγής τους, διότι συνήθως χρησιμοποιούν ολόφρεσκα φρούτα και η γεύση του παγωτού είναι σαφώς εντονότερη. Τα 100 γραμμάρια περιέχουν μόλις 140 θερμίδες.
Παγωτό μηχανής
Για πολλούς, είναι το νοστιμότερο παγωτό που μπορεί κανείς να δοκιμάσει. Το μυστικό βρίσκεται στην έλλειψη κρυστάλλων πάγου, διότι η μηχανή ενσωματώνει περισσότερο αέρα στην σύστασή του, διατηρώντας παγωμένο μέχρι την τελευταία σταγόνα. Οι θερμίδες του δεν είναι πολλές, αν σκεφτείτε πως ένα μεγάλο, χορταστικό χωνάκι θα σας δώσει γύρω στις 300 θερμίδες.
Frozen Yogurt
Παρότι το παγωμένο γιαούρτι από μόνο του δεν περιλαμβάνει πολλές θερμίδες, η τάση μας να γεμίσουμε τα κυπελλάκια μας με κομματάκια σοκολάτας, μπισκότα, smarties και σιρόπια, αυτόματα μετατρέπει τη μερίδα σε… βόμβα θερμίδων. Τα 100 γραμμάρια σκέτου frozen yogurt όμως, περιέχουν μόλις 125 θερμίδες.
Και το παγωτό 0%;
Η πιο συχνή παρανόηση είναι το να θεωρούμε πως τα ξυλάκια παγωτού που γράφουν απ’ έξω 0% δεν έχουν καθόλου θερμίδες. Το 0% αναφέρεται στη ζάχαρη και τα λιπαρά και όχι στις θερμίδες, ενώ αποτελείται από υποκατάστατα ζάχαρης και λίπους, όπως επίσης και από διαφόρους τύπους υδατανθράκων.  Ένα ξυλάκι περιέχει περίπου 125 θερμίδες, με το συγκεκριμένο τύπο παγωτού να ενδείκνυται για διαβητικούς.

 Μην έχεις παγωτό στο σπίτι:
Αν θέλεις να φας το παγωτάκι σου αλλά να μην ξεφύγεις στην ποσότητα, σιγουρέψου πως δεν διατηρείς στην κατάψυξή σου κανένα δίκιλο οικογενειακό παγωτό. Σίγουρα, αν ο πειρασμός βρίσκεται μέσα στο σπίτι και μάλιστα στο διπλανό δωμάτιο, άνθρωπος είσαι πόσο ν' αντισταθείς.
 
Μπορείς να ενδίδεις με μέτρο:
Δεν χρειάζεται να βγάλεις εντελώς το παγωτό από τη διατροφή σου. Φρόντισε να υιοθετήσεις μια ιερή ημέρα κάθε δεκαπενθήμερο όπου θ' απολαμβάνεις όσο παγωτό θέλεις σε όποια γεύση επιθυμείς. Τις υπόλοιπες πρέπει να είσαι φρόνιμη και να μην κάνεις ατασθαλίες.

 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου