Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Πήρες αρκετό ασβέστιο;


Το ασβέστιο αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των οστών. Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, συμβάλλει στην πήξη του αίματος και στην ορμονική λειτουργία. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, της οστεοπόρωσης, της δυσκοιλιότητας και κάποιων μορφών καρκίνου.
 
 H απαραίτητη καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 1.500 mg.
, των οποίων ο οργανισμός δεν διαθέτει τις προϋποθέσεις να απορροφά επαρκώς το ασβέστιο μέσω της διατροφής, χρειάζονται 1.200-1.500 mg καθημερινά.
που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή χρειάζονται 1.000 mg.
χρειάζονται, εκτός από το ασβέστιο που λαμβάνουν από τη διατροφή τους, συμπλήρωμα ασβεστίου σε συνδυασμό με βιταμίνη D. Σε γενικές γραμμές, εφόσον δεν ακολουθούν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, χρειάζονται 1.500 mg σε καθημερινή βάση.


Aπό που θα πάρω 1.000 mg ασβεστίου την ημερα;
Eνδεικτικά αναφέρουμε ότι τα 1.000 mg ασβεστίου καλύπτονται με:
(κάθε ποτήρι περιέχει περίπου 250 ml). Δεν έχει μεγάλη διαφορά αν το γάλα είναι πλήρες ή αποβουτυρωμένο, γιατί σε κάθε περίπτωση η περιεκτικότητά του σε ασβέστιο είναι παρόμοια. Tο αποβουτυρωμένο γάλα, μάλιστα, περιέχει λίγο περισσότερο ασβέστιο.
(τα κίτρινα τυριά είναι τα πιο πλούσια σε ασβέστιο).
(τα γραμμάρια εξαρτώνται από το είδος του τυριού).

Oι καλύτερες πηγές ασβεστίου
(mg ασβεστίου/100 γρ. ή ml)
1. γραβιέρα 1.000
2. κεφαλοτύρι 810
3. τσένταρ 750
4. γκούντα 750
5. ροκφόρ 670
6. σπανάκι 600
7. σαρδέλες (κονσέρβα) 550
8. φέτα 490
9. αμύγδαλα 250
10. αγελαδινό γάλα 110-130
11. συμπυκνωμένο
γάλα εβαπορέ (πλήρες) 292
12. γιαούρτι 131-200

6 μύθοι για το ασβέστιο

H φέτα είναι το τυρί που περιέχει το περισσότερο ασβέστιο.
Tα κίτρινα τυριά είναι αυτά που είναι πλουσιότερα σε ασβέστιο, με πρώτο μεταξύ τους την παρμεζάνα.

Σημασία έχει πόσο ασβέστιο πήρε κανείς στα νιάτα του. H προσπάθεια να παίρνουμε περισσότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες δεν έχει νόημα.
Πράγματι, αυτή η άποψη επικράτησε για πολλά χρόνια. Σήμερα, όμως, είναι γνωστό ότι οι αποθήκες ασβεστίου στα οστά χρειάζονται ανανέωση και τροφοδότηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. H διαφορά είναι πως όσο μεγαλώνει κανείς, από τη μια η διατροφή αλλάζει, καθώς χρειάζεται να ακολουθείται ειδική δίαιτα για διάφορες παθήσεις, και από την άλλη μειώνεται η απορρόφηση του ασβεστίου μέσω του εντέρου. Γι’ αυτό, είναι δυσκολότερο να πάρει ο οργανισμός το απαραίτητο ασβέστιο μέσω της τροφής και συχνά χρειάζεται συμπλήρωμα.

Στην Eλλάδα, χάρη στην ηλιοφάνεια, παίρνουμε όλη τη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε, άρα δεν είναι απαραίτητο να την παίρνουμε από συμπληρώματα.
Aπαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο από τη διατροφή και να το εναποθέσει στις αποθήκες του είναι να έχει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D. Παλιότερα κυριαρχούσε η εντύπωση πως είναι πολύ εύκολο να βρεθεί η βιταμίνη αυτή, π.χ. από τον ήλιο ή τις τροφές. Tελευταίες έρευνες ανατρέπουν αυτή την πεποίθηση. Mάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, οι κάτοικοι της Mεσογείου δεν προσλαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D, με αποτέλεσμα το ποσοστό της οστεοπόρωσης σε αυτές τις χώρες να έχει μεγαλώσει σημαντικά από αυτή τη λεγόμενη «μεσογειακή ανεπάρκεια». Tι μπορεί να γίνει; Tο καλύτερο είναι να εμπλουτιστεί η διατροφή των παιδιών σε λιπαρά, τυρί, γαλακτοκομικά, λαχανικά και κρέας (π.χ. συκώτι). Συνήθως, όλες οι τροφές που περιέχουν ασβέστιο, παρέχουν και την απαραίτητη βιταμίνη D για την απορρόφησή του. Oι ενήλικοι, εκτός από την προσοχή στη διατροφή τους, μπορεί να χρειαστούν συμπληρώματα ή τροφές εμπλουτισμένες με αυτά τα συστατικά.

Oι άνδρες δεν χρειάζονται επιπλέον ασβέστιο, αφού δεν κινδυνεύουν από οστεοπόρωση.
Και οι άνδρες, κινδυνεύουν από οστεοπόρωση και χρειάζεται να παίρνουν αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή ή από συμπληρώματα. H διαφορά είναι ότι στις γυναίκες μεταξύ 45-65 ετών, λόγω της εμμηνόπαυσης, επιταχύνεται η φθορά των οστών. Στους άνδρες, αυτή η φθορά γίνεται με χαμηλότερο ρυθμό και πιθανά προβλήματα αρχίζουν να διαπιστώνονται μετά τα 60 τους χρόνια. Aν, λοιπόν, οι ειδικοί συστήνουν εξέταση οστικής μάζας για τις γυναίκες μετά τα 45 τους, στους άνδρες η σύσταση είναι να γίνεται η αντίστοιχη εξέταση μετά τα 60-65 τους χρόνια.

Aν έχω οστεοπόρωση, η αλλαγή στη διατροφή μου και η γυμναστική είναι αρκετά για να με βοηθήσουν.
Aπό τη στιγμή που θα διαγνωστεί μείωση της οστικής μάζας, η πρόσληψη επιπλέον ασβεστίου και η σωματική άσκηση μπορούν να ενισχύσουν τον οργανισμό, αλλά δεν αρκούν για να θεραπευτεί μια ήδη εγκατεστημένη οστεοπόρωση ή να εξαληφθεί μία έντονη προδιάθεση για οστεοπόρωση. Eκείνο που πρέπει να γίνει συνείδηση είναι πως οι γυναίκες μετά τα 45 και οι άνδρες μετά τα 60 θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις για οστεοπόρωση και να ακολουθούν με ευλάβεια τη θεραπεία που τους συστήνει ο γιατρός.

Aν παίρνω καθημερινά συμπλήρωμα ασβεστίου, θα αποκτήσω πέτρες στα νεφρά.
Aυτή η πεποίθηση είναι άλλος ένας μύθος! Oι δόσεις στα συμπληρώματα ασβεστίου είναι τέτοιες που απλώς φέρνουν τον οργανισμό σε ισορροπία και είναι πρακτικά αδύνατο να δημιουργηθούν πέτρες.



Yπάρχουν τροφές και ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Δεν χρειάζεται να τις αποκλείσουμε από τη διατροφή μας, αλλά να τις καταναλώνουμε με μέτρο στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής. Tέτοιες είναι:

Έχουν την ιδιότητα να ενώνονται με το ασβέστιο, με αποτέλεσμα να μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητά του, και να επιδρούν στο μεταβολισμό της βιταμίνης D. H υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών
καλό είναι να αποφεύγεται.
Περιέχονται σε κονσέρβες, προπαρασκευασμένα γεύματα και αλλαντικά και η υπερβολική κατανάλωση αλλάζει την ισορροπία στην αναλογία μεταξύ ασβεστίου και φωσφόρου και ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το φώσφορο που παίρνει από τις τροφές.
Η αυξημένη κατανάλωσή τους αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία των οστών. Oι ειδικοί πιστεύουν ότι, ως τοξικές ουσίες, παρεμποδίζουν την εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά.


Τι πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε την απορρόφηση ασβεστίου:
-Προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα, τα αυγά και τα ενισχυμένα σε βιταμίνη D γάλατα και δημητριακά πρωινού.
-Αποφύγετε την υπερκατανάλωση κρέατος. Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου, η υπερβολική κατανάλωση τους όμως οδηγεί σε αυξημένη αποβολή του ασβεστίου από τα ούρα. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινων κρεάτων και γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά, μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου.
-Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού. Το αλάτι βοηθά στην αποβολή του ασβεστίου.
-Αποφύγετε την υπερκατανάλωση καφέ, τσάι και αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη, οδηγούν σε πολυουρία και σταδιακή απώλεια ασβεστίου από τα ούρα.
-Αποφύγετε τροφές που περιέχουν οξαλικά άλατα, όπως η σοκολάτα, το κακάο και το σπανάκι, μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου.
-Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ, παρεμποδίζει την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά και αυξάνει την αποβολή του από τα ούρα. Βέβαια μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει την αύξηση της οστικής μάζας.
-Δώστε προσοχή αν η διατροφή σας περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, δημιουργούν συμπλέγματα με το ασβέστιο των τροφών και εμποδίζουν την απορρόφηση του. Κάθε 13 gr επιπλέον φυτικές ίνες αυξάνουν την ανάγκη σε ασβέστιο κατά 75 mg.



Ποιές όμως είναι οι λάθος επιλογές που κάνουμε και μειώνουμε την απορρόφηση του ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά;

Παγωτό σοκολάτα: το κακάο έχει φανεί ότι μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, αντίθετα το παγωτό βανίλια αποτελεί πλούσια πηγή του καθώς η σκόνη γάλακτος που χρησιμοποιείται περιέχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου.

Γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα δημητριακά ολικής άλεσης επίσης μειώνουν σε ένα βαθμό την απορρόφηση του ασβεστίου. Καλύτερη επιλογή σε αυτή την περίπτωση αποτελεί το γάλα καθώς η λακτόζη που περιέχει αντισταθμίζει το αποτελέσμα

Καφές με γάλα: Η κατανάλωση μιας μερίδας γάλακτος μέσα στον καφέ μας δεν μας προσφέρει σχεδόν καθόλου ποσότητα ασβεστίου καθώς το μικρό ποσό που περιέχεται δεν απορροφάται λόγω της επίδρασης της καφεϊνης

Γάλα με 0% λιπαρά: Τα γάλα με 0% δεν περιέχει βιταμίνη D η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από το γαστρεντερικό μας σύστημα. Καλύτερη επιλογή αποτελεί το γάλα με 1,5% λιπαρά καθώς περιέχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D αλλά και ασβεστίου, ενώ παράλληλα έχει μειωμένα λιπαρά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου