Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Boostare τη γυμναστική σου με τις σωστές τροφές

Ένα συχνό ερώτημα που μας απασχολεί αρκετά όταν γυμναζόμαστε είναι το τι πρέπει να τρώμε πριν και μετά την άσκηση. Ωστόσο, πολλές φορές, είτε λόγω έλλειψης σωστής πληροφόρησης είτε λόγω του περιορισμένου χρόνου οι διατροφικές μας επιλογές δεν είναι οι κατάλληλες. Ας δούμε κάποιες απλές διατροφικές συμβουλές, οι οποίες συνοδεύοντας την άσκηση, μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της.
  • ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ
ΝΗΣΤΙΚΟ ΑΡΚΟΥΔΙ ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΕΙ,ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΟΛΑΟΣ ΜΑΣ Για το λόγο αυτό, πριν γυμναστούμε θα πρέπει να έχουμε γεμίσει τις αποθήκες ενέργειάς μας, για να τις χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της άσκησής μας. Η βασική καύσιμη ύλη μας είναι οι υδατάνθρακες. Ένας αθλούμενος θα πρέπει 1–2 ώρες πριν την άσκηση να καταναλώνει ένα ελαφρύ υδατανθρακούχο γεύμα, όπως τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα) ή μπάρες δημητριακών ή ψωμί με μέλι ή ξηρούς καρπούς ή κάποιο ενεργειακό ποτό, ανάλογα με τις ανάγκες και το σωματότυπό του. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα υπογλυκαιμίας, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ικανότητα εκτέλεσης της εκάστοτε φυσικής δραστηριότητας. Παράλληλα, είναι καλό να αποφεύγει την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος και γενικότερα τροφίμων πλούσιων σε λίπος πριν την άσκηση, καθώς το γαστρικό υπόλειμμα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.
  • ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ
ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΦΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Αν μιλάμε για μια σωστή διατροφή με στόχο την αναπλήρωση των όσων χάθηκαν κατά την άσκηση, θα πρέπει να καταναλώσουμε ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, ώστε να αποκαθίστανται τα επίπεδα γλυκόζης και γλυκογόνου αλλά και οι μυϊκές πρωτεΐνες. Ένα σχήμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα είναι: Πηγές υδατανθράκων (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, καλαμπόκι) + Λαχανικά + Πηγές πρωτεΐνης (κοτόπουλο, μπιφτέκι, μπριζόλα, αυγό, ψάρι, τόνος, τυρί).

Σε περίπτωση που στόχος είναι η απώλεια βάρους, πολλοί ειδικοί συστήνουν τη μείωση της ποσότητας των υδατανθράκων στο γεύμα μετά την άσκηση και επιλογή διατροφικών σχημάτων όπως: Πηγές πρωτεΐνης (κοτόπουλο, μπιφτέκι, μπριζόλα, αυγό, ψάρι, τόνος, τυρί) + Λαχανικά


 ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΟΥ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Μια λίστα με τις τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό σου και επιταχύνουν την προσπάθειά σου!
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Δημητριακά ολικής άλεσης
- Ρύζι καστανό ή αναποφλοίωτο
- Ζυμαρικά ολικής άλεσης
-  Πλιγούρι
- Ψωμί πολύσπορο
- Ξηροί καρποί και σπόροι
- Ελαιόλαδο




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου