Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Η διατροφή του καύσωνα !

Μπορεί οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού να μας εξαντλούν και να μας αφυδατώνουν, αλλά η κατανάλωση των τροφών ή ποτών που ακολουθούν, μπορεί να μας απαλλάξει από την ανάγκη της συνεχούς έκθεσης στο κλιματιστικό.

* ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Κατά την περίοδο του καύσωνα και γενικά στις ημέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να καταναλώνουμε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά.Τα τρόφιμα αυτά μας παρέχουν απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, που είναι απαραίτητες το καλοκαίρι) και πολύτιμους ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, κάλιο, χλώριο, που χάνονται σε μεγάλες ποσότητες με την έντονη εφίδρωση.Ακόμα, περιέχουν πολύ νερό (π.χ. το καρπούζι περιέχει 95% νερό), ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης του οργανισμού προσφέροντάς μας ζωτικότητα και ενέργεια, που λόγω της ζέστης έχουμε χάσει, είναι ευκολόπεπτα, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο.

* ΑΛΑΤΙ: Το αλάτι είναι ένα συστατικό που συχνά συστήνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Βρίσκεται φυσικά σε τροφές, όπως τα λαχανικά και το κρέας αλλά και σε τυποποιημένα τρόφιμα, όπως οι κονσέρβες και τα αλλαντικά. Το αλάτι περιέχει νάτριο (έναν βασικό ηλεκτρολύτη), που αυξάνει απότομα την ώσμωση στο αίμα μας και ενεργοποιεί έτσι τον μηχανισμό τής δίψας.

* ΝΕΡΟ: Το νερό είναι ένα απαραίτητο για τη δίαιτά μας διατροφικό στοιχείο, που δρα ως «ψυκτικό μέσο». Ο καύσωνας ανεβάζει πολύ τη θερμοκρασία του σώματος, κάνοντάς το να καταναλώνει πολλή ενέργεια για να το «ψύξει»


Η αφυδάτωση περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως ξηροστομία, κόπωση, πονοκεφάλους, ζαλάδες, δυσκολία στην αναπνοή και, σε ακραίες καταστάσεις, νεφρική δυσλειτουργία. Τα άτομα που είναι πιο επιρρεπή σε αφυδάτωση είναι: (α) τα παιδιά, λόγω της συνεχούς δραστηριότητας και κινητικότητας, (β) οι ηλικιωμένοι, λόγω τόσο των χαμηλών σωματικών αποθεμάτων νερού όσο και της αμέλειας που συχνά επιδεικνύουν στη λήψη υγρών, αλλά και στερεών τροφών, (γ) οι αθλητές, που γυμνάζονται υπό αυτές τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, (δ) τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, που όχι μόνο ιδρώνουν πολύ, αλλά και έχουν χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα υγρών στο σώμα τους.

*Αυγά: Τις ημέρες που η ζέστη είναι ανυπόφορη, η κατανάλωση κρέατος για πολλούς μοιάζει με αγγαρεία, η πρωτεΐνη και ο σίδηρος, όμως, είναι απαραίτητα συστατικά για να παραμείνουμε δυνατοί και γεμάτοι ενέργεια. Το αυγό αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά κατανοούμε ότι στην τηγανητή του μορφή δεν είναι και ό,τι καλύτερο εν μέσω ζέστης. Βράστε το, αφήστε το να κρυώσει, προσθέστε ελάχιστο αλάτι και απολαύστε το μόνο του ή μέσα σε μια σαλάτα.

*Παγωμένο γιαούρτι: Όχι μόνο είναι δροσερό και ό,τι πρέπει για υψηλές θερμοκρασίες αντί για παγωτό (το οποίο μας γεμίζει μόνο με κενές θερμίδες), αλλά ταυτόχρονα είναι θρεπτικό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη Α και D. Κάνει καλό σ τη λειτουργία του πεπτικού, ενώ αν περιέχει και προβιοτικά συντελεί στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου. Για να του δώσετε περισσότερο χρώμα, γεύση και να το απολαύσετε σαν δροσερό απογευματινό σνακ, προσθέστε του μερικά κομμάτια παγωμένων φρούτων.

*Κρύες σούπες: Είναι νόστιμες, ελαφριές και αν τις προτιμήσετε κρύες θα αποτελέσουν μια ανακούφιση στη ζέστη και στην πείνα σας. Προτιμήστε τες με λαχανικά, προσπαθώντας να κρατήσετε τις θερμίδες τους χαμηλές και τα θρεπτικά τους συστατικά σε υψηλά επίπεδα.


*Τονοσαλάτα: Αναμείξτε λίγο τόνο κονσέρβα με λαχανικά και ελαιόλαδο και απολαύστε ένα πλήρες γεύμα τα μεσημέρια που η ζέστη δεν σας δίνει και πολλά περιθώρια ούτε να μαγειρέψετε, ούτε να καταναλώσετε κάτι ψητό και βαρύ. Ο τόνος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, μαγνήσιο, κάλιο και φυσικά σε ωμέγα-3. Αποφύγετε τα πρόσθετα συστατικά όπως καρυκεύματα και έχετε υπόψη σας ότι ο τόνος σε νερό έχει περισσότερο αλάτι, ενώ ο τόνος σε λάδι περισσότερες θερμίδες. Φροντίστε, επίσης, να μην ξεπερνάτε τις 1-2 κονσέρβες την εβδομάδα, καθώς ο τόνος έχει κατηγορηθεί για υψηλά ποσοστά υδραργύρου. Για αλλαγή, μπορείτε να δοκιμάσετε και το σολομό στη σαλάτα σας, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως πλούσιος σε ωμέγα-3.

Αποφύγετε τα πολλά λιπαρά και τις πολύ πικάντικες τροφές που θα σας βαρύνουν και θα δυσκολέψουν το πεπτικό σας σύστημα.

Αποφύγετε τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά.

Η πρώτη συμβουλή σε περιόδους καύσωνα είναι να πίνουμε πολύ νερό,  όμως το νερό αυτό δεν θα πρέπει να είναι παγωμένο γιατί έχει «αποσταθεροποιητικές» συνέπειες προκαλώντας σοκ στον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει για κάθε παγωμένο ποτό -  από τα αναψυκτικά ως τη μπίρα – όπως και για τα παγωτά.

 Η μπύρα, όπως τα περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά, δεν αποτελεί καλό ενυδατικό μέσο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου