Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ SUPER FOODS;

Δώστε αξία στη διατροφή σας. Μάθετε τα ευεργετικά οφέλη των τροφών που προέρχονται από τη χώρα μας και που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας!


  • Αβγοτάραχο Μεσολογγίου   Το ελληνικό χαβιάρι δεν είναι τίποτα άλλο από αυγάψαριών και αποτελεί το αποκλειστικό αλιευτικό Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ) στην Ελλάδα.  Έρευνα από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο που κοινοποιήθηκε στο Journal of Agricultural and Food    Chemistry παρουσίασε πως είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και  πολυακόρεστα  λιπαρά οξέα αλλά και Ω-3. Επιπλέον, περικλείει μεγάλη ποσότητα ακουαλενίου και φυτοστερολών, τα οποία προκύπτει ότι περιορίζουν τη χοληστερίνη.

  • Κράνα Μην τα συγχέετε με τα ξενόφερτα cranberries, αφού η κρανιά είναι ένα τελείως διαφορετικό φυτό. Σε αντιοξειδωτική ικανότητα τα κράνα παρουσιάζουν αξιόλογη υπεροχή συγκριτικά με άλλους καρπούς, όπως και σε περιεκτικότητα βιταμίνης C. Εξάλλου, είναι τόσο καλή πηγή καλίου που μοιράζονται την πρωτιά με την μπανάνα και το ακτινίδιο. Ακόμα όμως και το λικέρ από κράνα περιέχει αξιόλογες ποσότητες θρεπτικών συστατικών.


  • Μαστίχα Χίου Είναι αναγνωρισμένη ως ΠΟΠ και γνωστή για τις αντιβακτηριδιακά της χαρακτηριστικά. Η μαστίχα συντελεί στη θεραπεία της τερηδόνας, στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, ενεργεί ως ασπίδα σε καρδιαγγειακά νοσήματα και καταπολεμά πολλά παθογόνα βακτήρια και μύκητες. Τον Αύγουστο του 2015 η Μαστίχα Χίου αναγνωρίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης που φαίνεται να θεραπεύει προβλήματα δυσπεψίας και δερματικές φλεγμονές.


  • Αμύγδαλα Μια χούφτα (28 γραμμ.) περιέχει περισσότερο από 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε, αλλά και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Β2, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες με πρώτη στην παραγωγή τη Θεσσαλία, ενώ σε μελέτες γνωστοποιείται πως έχουμε ποικιλίες που εμφανίζουν υψηλότερη σύσταση σε πρωτεΐνη (ποικιλία Σιάτιστα-4) και ασβέστιο (ποικιλία Truoito) από τις ομόλογες ευρωπαϊκές.


  • Κρόκος Κοζάνης Στην Κοζάνη παράγονται 2 τόνοι κρόκου το χρόνο, οι οποίοι είναι από τους καλύτερους ποιοτικά παγκοσμίως. Έρευνες έχουν εμφανίσει πως ο κρόκος περιορίζει τη χοληστερίνη και την πίεση και έχει θετική επίδραση σε καρδιολογικά νοσήματα. Αναφέρεται ως φυσικό αντικαταθλιπτικό, καθώς έχει αντικαρκινική επίδραση και ενισχύει το χάσιμο κιλών. Συστήνεται, ωστόσο να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό, αλλά και σε συνδυασμό με φαρμακευτικές αγωγή χωρίς την έγκριση γιατρού.


  • Κάππαρη Ο Γαληνός κάνει ξεχωριστή αναφορά στη θρεπτική αξία της, ενώ έχει ελάχιστες θερμίδες (23/100 γραμμ.). Είναι θαυμάσια πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως χαλκός, σίδηρος, σελήνιο και τα άνθη της έχουν βιταμίνες A, C, E, K, του συμπλέγματος Β και Ω-3 λιπαρά οξέα, αλλά και μεγάλη σύσταση σε φλαβονοειδή. Σε έρευνες υπογραμμίζεται η αντιβακτηριδιακή και χονδροπροστατευτική επίδραση της, ενώ βοηθά και στο διαβήτη.


  • Δίκταμο Υπάρχουν πολλές αναφορές στην αρχαιότητα για το δίκταμο και τις ιατρικές του ιδιότητες από τον Ιπποκράτη, τον Αριστοτέλη κ.α. Σύμφωνα με μελέτες και τη δημοσίευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τις θεραπευτικά τεκμήρια του δίκταμου, έχει τεκμηριωθεί ότι το εν λόγω φαρμακευτικό φυτό ανακουφίζει από το βήχα εξαιτίας κρυολογήματος, τις γαστρεντερικές διαταραχές, τις μικρές φλεγμονές και τους μώλωπες του δέρματος. Συστήνεται να αποφεύγεται από εγκύους, όσες θηλάζουν και παιδιά.


  • Ρόδι Γεμάτο βιταμίνες C και Κ, φολικό οξύ και κάλιο. Οι έρευνες έχουν εμφανίσει πως το ρόδι περιέχει ισχυρότατες ουσίες με ευεργετικές επενέργειες στην υγεία της καρδιάς, στο διαβήτη τύπου 2, στη μείωση της πιθανότητας παρουσίασης καρκίνου, στο αδυνάτισμα, ενώ βελτιώνει και τα προβλήματα στυτικής λειτουργίας.




ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ  

> Τραχανάς > Ταχίνι > Κουνουπίδι > Μαυρομάτικα φασόλια > Λευκό σπαράγγι > Αποξηραμένο σύκο > Χαρουπόμελο > Φάβα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου