Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως ορισμένες συνήθειες σας παχαίνουν συστηματικά χωρίς να το αντιλαμβάνεστε; Πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες σχετίζονται άμεσα με την διασκέδαση που προσφέρει η κατανάλωση φαγητού ή το μαγείρεμα και αποτελούν άμεσο εχθρό της σιλουέτας μας.
Ποιες είναι οι πιο κοινές συνήθειες που παχαίνουν; 
  1. Οι κοινωνικές καταστάσεις : έχετε προσέξει ότι είναι πιθανό να τρώτε περισσότερο, όταν βρίσκεστε κοντά σε συγκεκριμένους ανθρώπους; Με φίλους που τους αρέσει το έτοιμο φαγητό, το ποτό ή το μαγείρεμα στο σπίτι, με άτομα του επαγγελματικού περιβάλλοντος που θα συζητήσουν θέματα εργασίας σε κάποιο επαγγελματικό δείπνο, με άτομα που ανήκουν σε μια ίδια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα και θα σας παρασύρουν σε υπερκατανάλωση φαγητού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μην λέτε όχι σε τέτοιες εκδηλώσεις , μην υποκύπτεται όμως και στην υπερκατανάλωση φαγητού.
  2. Οι καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού : ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μέσα στο σπίτι μας, είναι πιθανόν να μας παχαίνουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε : το γλυκό που τρώμε κάθε μέρα μετά τον μεσημεριανό ύπνο, το σνακ που θα φάμε όταν παρακολουθούμε τηλεόραση, όταν διαβάζουμε εφημερίδα ή όταν είμαστε καθισμένοι στον υπολογιστή, το τσιμπολόγημα περιττού φαγητού την ώρα του μαγειρέματος ή το ποτό την ώρα της χαλάρωσης, σίγουρα θα μας επιβαρύνουν σημαντικά. Αναγνωρίστε και περιορίστε τέτοιες συνήθειες. Αν δεν μπορείτε να το καταφέρετε, κάνετε υγιεινότερες επιλογές.
  3. Συναισθήματα που παχαίνουν : είναι πολύ πιθανόν η υπερφαγία σας να συμβαίνει όταν νοιώθετε συγκεκριμένα συναισθήματα : η αρνητική διάθεση, το στρες, ο φόβος, η μοναξιά και η πλήξη είναι τα πιο συνήθη από αυτά. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα που σας οδηγούν την κατανάλωση τροφής και αποσυνδέστε τα από την λήψη τροφής.
  4. Το τσιμπολόγημα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας : Μήπως υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που συνηθίζετε να τρώτε ή να πίνετε κάτι στο οποίο δεν δίνετε ιδιαίτερη σημασία; Αν σηκώνεστε το βράδυ για να καταναλώσετε κάτι μόνο και μόνον από συνήθεια, αν τσιμπάτε τροφές πριν την ώρα του μεσημεριανού γιατί δεν έχετε υπομονή να περιμένετε το φαγητό να σερβιριστεί, αν πίνετε ποτά με θερμίδες την ώρα που καπνίζετε, τότε θα πρέπει να μειώσετε σημαντικά τις θερμίδες αυτές χωρίς απαραίτητα να αλλάξετε συνήθειες.
  5. Οι λάθος χειρισμοί της τροφής : είναι πιθανόν να κάνετε υπερφαγίες όταν έχετε χειριστεί με αστοχία την διατροφή σας. Οι πολλές ώρες αφαγίας, οι κακές επιλογές τροφών με πολλές και «κενές» θερμίδες, η παράλειψη των γευμάτων, η παρατεταμένη στέρηση ομάδων τροφών είναι δυνατόν να σας οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής με αποτέλεσμα την προσθήκη βάρους. Η διατήρηση, όσο αυτό είναι εφικτό, ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, θα σας αποτρέψει από τέτοιου τύπου περιττές θερμίδες.
  6. Λαχταριστές τροφές : υπάρχουν τροφές που όταν βρίσκονται μπροστά σας δεν μπορείτε να αντισταθείτε; Για παράδειγμα η σοκολάτα, το παγωτό, αγαπημένα γλυκά, πατατάκια, ξηροί καρποί ή ακόμα και το αλκοόλ; Φροντίστε να μην τα αγοράζετε συχνά για να μην μπαίνετε στον πειρασμό. Αν υποκύψετε στην αγορά τους, σίγουρα δεν θα αρκεστείτε σε μικρή ποσότητα από αυτά!
  7. Τα «χαμηλών λιπαρών» Ακούγεται οξύμωρο, όμως τα τρόφιμα «χαμηλών λιπαρών» μπορεί τελικά να παχαίνουν. Οι θερμίδες που γλυτώνει κανείς καταναλώνοντας τέτοια τρόφιμα είναι κατά τι λιγότερες από τα κανονικά, ενώ τα λιπαρά σε αυτά έχουν αντικατασταθεί με υδατάνθρακες χαμηλής απόδοσης, τους οποίους ο οργανισμός χωνεύει εύκολα. Έτσι, πεινά πολύ πιο γρήγορα.
  8. Ο πολύς ή λίγος ύπνος Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα άτομα που κάνουν δίαιτα και κοιμούνται πέντε ή λιγότερες ώρες την ημέρα, βάζουν 2 ½ φορές περισσότερο λίπος στην κοιλιά, ενώ όσοι κοιμούνται περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα, αποθηκεύουν περίπου 2 φορές περισσότερο λίπος στην κοιλιά, συγκριτικά πάντα με όσους κοιμούνται περί τις 6-7 ώρες ημερησίως.
  9. Τα extra των εστιατορίων Το γεγονός ότι δεν το πληρώνετε (ή ότι το έχετε έτσι κι αλλιώς πληρωμένο) δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το φάτε. Ο λόγος για το ψωμί, τα dips γιαουρτιού με κριτσίνια, το μπισκοτάκι που σερβίρεται μαζί με τον καφέ ή το γλυκό που σας κερνούν στο τέλος στο εστιατόριο. Όλα αυτά τα «κεράσματα» μπορούν να σας φορτώσουν με 150 έως 450 επιπλέον θερμίδες, τις οποίες στην πραγματικότητα δεν παραγγείλατε ποτέ!
  10. Τα αναψυκτικά –ακόμα και τα light Εσείς που καταναλώνετε λίτρα αναψυκτικών σε εβδομαδιαία βάση, μάθετε αυτό: Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2005 βρήκε ότι πίνοντας μόνο ένα με δύο αναψυκτικά την ημέρα, αυξάνει κανείς τις πιθανότητες να γίνει κάποια στιγμή υπέρβαρος ή παχύσαρκος κατά περίπου 33%. Τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι πολύ καλύτερα. Συγκριτικά με άτομα που δεν πίνουν καθόλου αναψυκτικά, όσοι πίνουν light έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να φαρδύνουν την περιφέρειά τους. Και αυτό γιατί, λένε οι επιστήμονες, οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται στα light αναψυκτικά «ανοίγουν» την όρεξη, κάνοντας το άτομο να τρώει περισσότερο.
  11. Η παράλειψη γευμάτων Δεν είναι λίγα τα άτομα που παραλείπουν γεύματα πιστεύοντας ότι έτσι θα χάσουν βάρος. Το πρόβλημα, ειδικά όταν κανείς παραλείπει το πρωινό, είναι ότι επιβραδύνει έτσι τον μεταβολισμός του με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πείνα. Έτσι, το σώμα για να προστατευτεί ενεργοποιεί αυτόματα τον μηχανισμό αποθήκευσης λίπους και αυξάνονται οι πιθανότητες το άτομο να φάει υπερβολικά στο επόμενο γεύμα.
  12. Το να τρώει κανείς γρήγορα Αν υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα στο σώμα μας, αυτό είναι ότι το στομάχι χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να πει στον εγκέφαλο ότι χόρτασε. Έρευνες λένε, λοιπόν, ότι τα άτομα που τρώνε αργά λαμβάνουν περίπου 66 λιγότερες θερμίδες ανά γεύμα, κι όμως συγκριτικά με τα άτομα που τρώνε γρήγορα νιώθουν ότι έχουν φάει περισσότερο. «Τι είναι 66 θερμίδες;», θα αναρωτηθεί κανείς. Αν τις μειώνετε από κάθε γεύμα, είναι περισσότερα από 9 κιλά σε έναν χρόνο.
  13. Οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση Έρευνα του Πανεπιστημίου του Vermont έδειξε ότι υπέρβαρα άτομα που μείωσαν κατά 50% τις ώρες που παρακολουθούσαν τηλεόραση άρχισαν να καίνε κατά μέσο όρο 119 θερμίδες περισσότερες ημερησίως. Αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε 5,5 κιλά λιγότερα ετησίως. Για να αυξήσετε την απώλεια θερμίδων, μπορείτε τις -μειωμένες- ώρες που βλέπετε τηλεόραση να κάνετε παράλληλα και ελαφριές δουλειές στο σπίτι. Άλλωστε, αν τα χέρια σας είναι απασχολημένα με κάποια δουλειά, είναι μάλλον απίθανο να τσιμπολογάτε βλέποντας τηλεόραση
  14. Το να υπάρχει αφθονία Όταν υπάρχουν πολλά φαγητά σε ένα τραπέζι, αναπόφευκτα κανείς θέλει να δοκιμάσει από όλα. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του εστιατορίου με μπουφέ, όπου συχνά επικρατεί η λογική "έχω πληρώσει για να φάω όσο θέλω", το οποίο μεταφράζεται σε "όσο αντέχω".
  15. Τα μεγάλα πιάτα Οι ειδικοί το λένε και το ξαναλένε. Φροντίστε στην κουζίνα σας να μην έχετε πολύ μεγάλα πιάτα, όσο κι αν είναι «της μόδας». Τα μεγάλα πιάτα θα σας κάνουν να βάζετε μεγάλες μερίδες. Και να τις τρώτε.
  16. Το να μην πίνει κανείς αρκετό νερό Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός και όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο καλύτερες πιθανότητες έχει να παραμένει λεπτός. Μάλιστα, πίνοντας ένα με δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα κανείς μπορεί να χάσει έως και 30% περισσότερο βάρος από τα άτομα που δεν πίνουν αρκετό νερό. Επίσης, η επαρκής πρόσληψη νερού αυξάνει τον μεταβολισμό –ειδικά αν αυτό είναι κρύο, όπως ανακάλυψαν πρόσφατα Γερμανοί ερευνητές.
  17. Οι μεγάλες μπουκιές Επίσης στο American Journal of Clinical Nutrition άλλη έρευνα λέει ότι τα άτομα που τρώνε με μεγάλες μπουκιές καταναλώνουν 52% περισσότερες θερμίδες «στην καθισιά τους» από τα άτομα που τρώνε μικρές μπουκιές και μασούν αργά. Κόβοντας το φαγητό σε μικρότερα κομμάτια μπορείτε να αυξήσετε το αίσθημα κορεσμού και να απολαύσετε το φαγητό σας περισσότερο. Ο γενικός κανόνας, δηλαδή, είναι ότι όσο μικρότερες μπουκιές τρώτε τόσο πιο λεπτοί παραμένετε.
  18. Το φαγητό αργά Ο οργανισμός έχει την ικανότητα να καίει λίπος όταν κοιμόμαστε, αρκεί να μην είναι απασχολημένος προσπαθώντας να επεξεργαστεί το φαγητό που υπάρχει στο στομάχι. Έρευνα του επιστημονικού περιοδικού Obesity παρακολούθησε τις συνήθειες ύπνου και φαγητού 52 ανθρώπων σε διάστημα μίας εβδομάδας και βρήκε ότι όσοι έτρωγαν το κύριο γεύμα τους μετά τις 8 το βράδυ είχαν μεγαλύτερο Δ.Μ.Σ.
  19. Η μη χρήση ζυγαριάς Παρακολουθώντας τακτικά το βάρος σας μπορείτε πιο εύκολα να βάζετε στόχους για το πόσα κιλά θέλετε να χάσετε και έτσι έχετε ένα παραπάνω κίνητρο για να μην «κλέβετε» στη δίαιτα που ακολουθείτε. Οι επιστήμονες λένε ότι τα άτομα που ανεβαίνουν στη ζυγαριά, σε καθημερινή βάση, αλλά την ίδια ώρα της ημέρας, π.χ. μόλις ξυπνήσουν το πρωί, χάνουν πιο γρήγορα βάρος από τα άτομα που δεν χρησιμοποιούν ζυγαριά.
  20. Οι υπέρβαροι φίλοι Έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine υποστηρίζει πως όταν ένας φίλος σας οδηγείται στην παχυσαρκία αυξάνονται κατά 57% οι πιθανότητες να τον... ακολουθήσετε. Αντί να τον εγκαταλείψετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον «ξεσηκώσετε» και να ξεκινήσετε μαζί διασκεδαστικές δραστηριότητες!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου