Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΖΑΧΑΡΗ...ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ

Σύμφωνα με πρόσφατη Αμερικάνικη έρευνα ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά περίπου 20 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, αυτό αντιστοιχεί σε 320 θερμίδες, οι οποίες στην πλειονότητα τους είναι άχρηστες και μετατρέπονται γρήγορα σε περιττά κιλά.

ΖΑΧΑΡΗ=ΕΧΘΡΟΣ

  1. H αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, λόγω της υπερκατανάλωσης απλών σακχάρων, οδηγεί σε αύξηση της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της εντείνει την αποθήκευση λίπους.
  2. Nέες μελέτες αναφέρουν πως η κατανάλωση απλών σακχάρων, όπως η ζάχαρη, προάγουν τη γήρανση των κυττάρων του δέρματος.
  3. H αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συνεπάγεται και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυξημένων τριγλυκεριδίων, ινσουλινοαντίστασης και ανεβασμένης πίεσης.
  4. Tέλος, η ζάχαρη έχει εθιστική δράση. Καθώς προκαλεί μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, συχνά οδηγεί σε καταστάσεις υπογλυκαιμίας και σε έναν φαύλο κύκλο υπερκατανάλωσης ζάχαρης.



Τρόφιμα που περιέχουν κρυφή ζάχαρη:
  • Τα γιαούρτια χαμηλών λιπαρών με γεύση φρούτων (έχει υπολογιστεί ότι ένα κεσεδάκι περιέχει μέχρι και 7 κουταλάκια ζάχαρη)
  • Σχεδόν όλες οι κονσέρβες
  • Προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα φαγητά
  • Ντοματοχυμός μαγειρικής
  • Κέτσαπ
  • Αναψυκτικά
  • Κομπόστες & τυποποιημένοι χυμοί
  • Επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού (με προσθήκη σοκολάτας, αποξηραμένων φρούτων, κ.λ.π.) και μπάρες δημητριακών.
  • Κράκερ, κριτσίνια και διάφορα αρτοσκευάσματα.
  • Διάφορες έτοιμες σάλτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο π.χ. barbecue sauce
  • Επιδόρπια γιαουρτιού
  • Σιρόπι
 
 


 Η ζάχαρη εμφανίζεται συχνά στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων ως:

  • Γαλακτόζη
  • Γλυκόζη
  • Δεξτρόζη
  • Εκχύλισμα βύνης
  • Ζάχαρη άχνη
  • Ινβερτοσάκχαρο
  • Ισογλυκόζη
  • Καστανή ζάχαρη
  • Λακτόζη
  • Μαλτόζη
  • Μαλτοδεξτρίνη
  • Μελάσα
  • Μέλι
  • Νέκταρ αγκάβε
  • Πετιμέζι
  • Σακχαρόζη
  • Σιρόπι γλυκόζης
  • Σιρόπι ή χυμός ζαχαρο-κάλαμου
  • Σιρόπι καστανής ζάχαρης
  • Σιρόπι ρυζιού
  • Σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού
  • Τροποποιημένο άμυλο
  • Φρουκτόζη
Η ζάχαρη μπορεί να αναφέρεται με άλλο όνομα, ενώ το προϊόν μπορεί να περιέχει κάποια άλλη γλυκαντική ουσία. Η αγγλική κατάληξη «-οse» ή η ελληνική «-οζη» πρέπει να σας ευαισθητοποιήσει (fructose, glucose, sucrose, φρουκτόζη, γλυκόζη, σουκρόζη).
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζάχαρη των φρούτων ή των γαλακτοκομικών προϊόντων ή των αμυλωδών [το ψωμί, τα ζυμαρικά ή τις πατάτες] είναι από φυσική επεξεργασία, ενώ προϊόντα όπως η σοκολάτα ή το παγωτό περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη.
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου