Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΤΣΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ …ΦΑΤΕ ΤΑ!

Μπορεί να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά, το ξέρεις όμως ότι πετάς τα πιο θρεπτικά… κομμάτια;

Εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, τα οποία θα μπορούσαμε να τρώμε, όπως τη φλούδα της πατάτας, την πέτσα από τα ψάρια – όλα με υψηλή διατροφική αξία. Η τριχωτή φλούδα του ακτινίδιου, περιέχει τριπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών από ότι ο καρπός του.
   
Τα οφέλη της φλούδας 
 
Η φλούδα των πιο θρεπτικών από τα φρούτα όπως τα μούρα, τα μήλα, τα σύκα, τα βερίκοκα, τα αχλάδια, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα, τα σμέουρα, οι φράουλες και οι σταφίδες, αποτελεί την επιφάνεια όπου λαμβάνουν χώρα αξιόλογες βιολογικές δράσεις. Στη φλούδα αντιδρά ο καρπός με το φως και δημιουργεί μια ποικιλία από χρωστικές που απορροφούν διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός. Αυτές οι χρωστικές ουσίες (φλαβονοειδές και καροτενοειδές), έχει αποδειχτεί πως συνθέτουν αξιόλογα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία. Η φλούδα ολόκληρων φρούτων όπως τα σταφύλια, ενισχύουν επιπλέον στην προφύλαξη από την υπεριώδη ακτινοβολία και ελαττώνει τον κίνδυνο παρουσίασης καρκίνου. Δυστυχώς, κάθε φορά που φτιάχνεις χυμό, δεν κρατάς συνήθως τη φλούδα κι έτσι δεν επωφελείσαι από τις σημαντικές της ιδιότητες Προσοχή! Στη φλούδα συσσωρεύονται και τα περισσότερα φυτοφάρμακα, γι’ αυτό, αν την τρως θα πρέπει να προτιμάς τα βιολογικά φρούτα.
 
Τα οφέλη του λευκού μέρους ανάμεσα στη φλούδας και στον καρπό 
 
Εκτός από τη φλούδα, η οποία είναι κύρια πηγή φυτικών ινών, το σαρκώδες μέρος του καρπού, μας προσφέρει επιπλέον φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ο χυμός πορτοκαλιού αποτελεί καλό παράδειγμα για τα οφέλη για την υγεία, αυτού του μέρους. Το λευκό μέρος του πορτοκαλιού συνιστά αξιόλογη πηγή φλαβονοειδών, ενώ τα ζουμερά χρωματισμένα τμήματά του, περικλείουν την περισσότερη βιταμίνη C. Αν το λευκό μέρος του πορτοκαλιού, το πετάς στη διάρκεια παρασκευής του χυμού, τα φλαβονοειδή χάνονται και κατά συνέπεια και τα οφέλη τους. Η απώλεια αυτή είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι καλύτερα να τρως το πορτοκάλι ολόκληρο και όχι σαν χυμό.
 
 
Δες κάποια παραδείγματα…
  • Η φλούδα των εσπεριδοειδών Η φλούδα είναι το θρεπτικότερο μέρος των εσπεριδοειδών, από την οποία λαμβάνεις περισσότερες φυτικές ίνες από το ίδιο το φρούτο. Η περισσότερη βιταμίνη C βρίσκεται στο φρούτο, ωστόσο τα φυτοθρεπτικά και τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή (λιμονοειδή και εσπεριδίνη) είναι συγκεντρωμένα στη φλούδα τα οποία μπορούν να ελαττώσουν την LDL ή κακή χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση. Επίσης διαθέτουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τη δυνατότητα να ανανεώνουν τα κύτταρα του σώματος μας με το να εκτοπίζουν τα τοξικά στοιχεία που εισέρχονται στον οργανισμό μας από τις τροφές και το περιβάλλον.
  • H πέτσα του ψαριού Για κάποιους πολιτισμούς η πέτσα του ψαριού αποτελεί λιχουδιά και το σίγουρο, είναι πως σου παρέχει βιταμίνες, κολλαγόνο, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, έχουν Ω-3 λιπαρά οξέα ακριβώς κάτω από την πέτσα, στο γκρι μέρος του ψαριού. Έτσι μαγειρεύοντας το σολομό με την πέτσα τα προστατεύεις και κάνεις το ψάρι σου πιο ζουμερό και θρεπτικό.
  • Η φλούδα της πατάτας Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες διευκολύνουν στον κορεσμό, ενώ από τη φλούδα μαζί με τη σάρκα ακριβώς από κάτω λαμβάνεις την υψηλότερη συγκέντρωση σε κάλιο, βιταμίνη C, χαλκό, βιταμίνη Β6 και φυτοθρεπτικά συστατικά. Η βιταμίνη Β6 ενισχύει στην οικοδόμηση των κυττάρων, ρυθμίζει το νευρικό σύστημα και συντελεί στην καρδιαγγειακή υγεία. Διευκολύνει ακόμα το σώμα σου να χρησιμοποιήσει γλυκογόνο, χαρίζοντάς σου περισσότερη αντοχή.
  • Το κοτσάνι του μπρόκολου Τα μπουκέτα του μπρόκολου περιέχουν περισσότερη βήτα καροτίνη, αλλά και τα κοτσάνια του είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτα βιταμίνες C, D και φολικό οξύ (ζωτικής σημασίας πριν από τη σύλληψη και κατά την εγκυμοσύνη), μέταλλα και φυτοθρεπτικά.
  • Το κοτσάνι και τα φύλλα του κουνουπιδιού Είναι θαυμάσιες πηγές βιταμίνης C, Κ, φολικού οξέος, παντοθενικού οξέος, βιταμίνης Β6, φυτικών ινών και διαθέτουν παραπλήσια αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά με πολλά άλλα σταυρανθή λαχανικά.
  • Τα φύλλα των λαχανικών Τα φύλλα από το καρότο και το ραπανάκι τρώγονται και είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο και ασβέστιο. Δυστυχώς τα κόβουν πριν τα τοποθετήσουν στα ράφια, γιατί οι βολβοί έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα φύλλα.
 
 

1 σχόλιο: