Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ : ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, λέει ο λαός. Άραγε, μπορεί αυτό να ισχύει και στο ζήτημα της διατροφής; Έχει, δηλαδή, κάθε θεωρία που έχει ακουστεί έστω ψήγματα αλήθειας ή μήπως όχι;


1.Οι υδατάνθρακες παχαίνουν.

Μύθος. Αυτό που οδηγεί σε αύξηση του βάρους δεν είναι ποτέ ένα συγκεκριμένο συστατικό της τροφής. Δεν παχαίνουν λοιπόν οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες ή το λίπος αλλά ούτε και μας αδυνατίζουν. Σημασία για να πετύχει κανείς απώλεια βάρους έχει η ποσότητα της τροφής που καταναλώνει, οι θερμίδες που φέρει το κάθε γεύμα αλλά και το πόσες θερμίδες "καίει" με τη σωματική του δραστηριότητα.
 

2.Το ψωμί έχει υδατάνθρακα ενώ το μπρόκολο δεν έχει.

Μύθος. Όλα τα λαχανικά περιέχουν υδατάνθρακες όπως και τα δημητριακά απλά σε μικρότερη ποσότητα. Συνεπώς όταν κάποιος δεν καταναλώνει ψωμί, ρύζι ή πατάτες αλλά καταναλώνει σαλάτες δεν σημαίνει ότι απέχει από την κατανάλωση υδατανθράκων αλλά ότι την περιορίζει σημαντικά.


3.Οι υδατάνθρακες βελτιώνουν τη διάθεση.

Αλήθεια. Η κατανάλωση υδατανθράκων θεωρείται ότι ηρεμεί τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη διάθεση. Πραγματικά, η πρόσληψη υδατανθράκων ενεργοποιεί την παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι μία χημική ουσία η έκκριση της οποίας φέρνει ηρεμία, βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει τα επίπεδα όρεξης μειώνει τον φόβο και το άγχος. Άλλωστε η γλυκόζη, που μπαίνει στον οργανισμό με τη μορφή υδατάνθρακα είναι το καύσιμο που προτιμά ο εγκέφαλος ως πηγή ενέργειας. Είναι σα να λέμε... το αγαπημένο φαγητό του εγκεφάλου. Φυσικό είναι λοιπόν ο εγκέφαλος που προτιμά τη γλυκόζη και να είναι ευχαριστημένος όταν την έχει σε επάρκεια.



4.Οι υδατάνθρακες ενός γλυκού είναι διαφορετικοί από αυτούς ενός φρούτου.

Αλήθεια. Το φρούτο περιέχει εκτός από σάκχαρα (απλούς υδατάνθρακες) και σύνθετους υδατάνθρακες ενώ το γλυκό μόνο απλά σάκχαρα. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι όταν καταναλώνουμε φρούτο η ενέργεια απορροφάται πιο αργά και πιο ομαλά από ότι όταν καταναλώνουμε γλυκό. Επιπλέον το φρούτο περιέχει και φυτικές ίνες, μία μορφή υδατάνθρακα που βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και βελτιώνει τη συνολική υγεία του οργανισμού με πολλές διαφορετικές δράσεις.



5.Τα γλυκά παχαίνουν γιατί έχουν υδατάνθρακες.

Μύθος. Η κατανάλωση γλυκών αυξάνει το σωματικό βάρος όχι γιατί τα γλυκά περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων αλλά γιατί ταυτόχρονα πολλά από αυτά (τα πιο θερμιδογόνα) περιέχουν υπερβολικές ποσότητες λίπους που αυξάνουν κατά πολύ το θερμιδικό τους περιεχόμενο.

6.Τρώγοντας τροφές με 0% λιπαρά σημαίνει γρήγορη απώλεια βάρους.

Μύθος,Κατά πρώτον 0% λιπαρά δε σημαίνει και μηδενικές θερμίδες. Τα περισσότερα light προϊόντα διατροφής με 0% λιπαρά, έχουν θερμίδες, καθώς περιέχουν πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες που επίσης αποδίδουν θερμίδες.Μάλιστα σε πρόσφατη έρευνα παρατηρήθηκε ότι πολλά light προϊόντα με 0% λιπαρά, έχουν σημαντικά αυξημένη προσθήκη ζάχαρης για τη βελτίωση της γεύσης.Παράλληλα τα λιπαρά αποτελούν απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό και η σημαντική μείωση της πρόσληψης λίπους μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα την έλλειψη λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D, E και Κ).

7. Τα αυγά κάνουν κακό

Μύθος. 
Πράγματι, τα αυγά περιέχουν χοληστερίνη (περίπου 200 mg το ένα) και είναι επιβεβαιωμένο ότι η αυξημένη χοληστερίνη μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας. Παρ’ όλα αυτά,  σύμφωνα με έρευνες, οι υγιείς άνθρωποι μπορούμε να καταναλώνουμε αυγά (οι συστάσεις επιτρέπουν τέσσερα την εβδομάδα ή και περισσότερα ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού στην οποία αναφέρονται) και μάλιστα μας κάνουν καλό (παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμινών Β2, Β12 και D). Τι γίνεται με τη χοληστερίνη; Τη χρησιμοποιεί το σώμα μας για διάφορες διαδικασίες και στη συνέχεια παράγει λιγότερη ποσότητα το ίδιο. Όσον αφορά όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη ή κάποιο άλλο μεταβολικό πρόβλημα (π.χ. διαβήτη), αυτοί θα πρέπει να αρκούνται στα 2 αυγά την εβδομάδα.

8.Είμαι παχύσαρκος γιατί όλα τα μέλη της οικογένειάς μου είναι παχύσαρκα.

Μύθος.Το σωματικό λίπος δεν κληρονομείται. Πιθανόν να κληρονομείται η τάση για αύξηση του σωματικού λίπους. Πολλοί παχύσαρκοι γονείς έχουν παχύσαρκα παιδιά απλά και μόνο γιατί και τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμα των γονέων και τρώνε πολύ ή οι ίδιοι οι γονείς "υπερταΐζουν" τα παιδιά τους.Συνήθως κληρονομούνται οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, παράγοντες που αναπόφευκτα οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους.Ακόμα και αν "όλο το σόι" είναι παχύσαρκοι, αν ένα παιδί αθλείται και τρώει συνετά δεν πρόκειται να γίνει παχύσαρκο, κάτι που μειώνει σημαντικά και την πιθανότητα να γίνει παχύσαρκο στην ενήλικη ζωή. Το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών δυστυχώς καταλήγουν και παχύσαρκοι ενήλικες.

9.Νιώθουμε λαχτάρα για ορισμένα φαγητά επειδή μας λείπουν τα συστατικά τους

Μύθος. 
Αυτό δεν ισχύει, λαχταράμε συγκεκριμένα τρόφιμα κυρίως για ψυχολογικούς-συναισθηματικούς λόγους (συνήθως όταν ακολουθούμε μία διατροφή που μας περιορίζει ή που τη βρίσκουμε βαρετή). Υπάρχει μόνο ένα στοιχείο στον οργανισμό μας, ο σίδηρος, του οποίου η έλλειψη μας προκαλεί λιγούρες, αλλά παραδόξως δεν λαχταράμε ούτε μοσχαρίσιο κρέας ούτε συκώτι, που θα μας βοηθούσαν να γεμίσουμε τις αποθήκες του σιδήρου στον οργανισμό μας. Σε μια τέτοια περίπτωση έλλειψης, καταναλώνουμε παγάκια ή τα ακόμα πιο περίεργα λάσπη ή/και τσιμέντο. Γιατί; Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακριβώς, αλλά εικάζουν ότι η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει τους μηχανισμούς της όρεξης στον οργανισμό.


10.Οι θερμίδες που τρώμε αργά το βράδυ μας παχαίνουν περισσότερο

Μύθος. 
Οι θερμίδες είναι θερμίδες και δεν παίζει ρόλο για το αν θα παχύνουμε το πότε τις παίρνουμε, αλλά ο συνολικός αριθμός που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση.


11.Με τη γυμναστική "σφίγγει" το λίπος και δυσχεραίνεται η απώλεια βάρους.

Μύθος.Ο συνδυασμός σωματικής δραστηριότητας και σωστής διατροφής είναι ιδανικός και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο απώλειας βάρους. Η γυμναστική δε "σφίγγει" το λίπος, αλλά βοηθάει στην ανάπτυξη μυϊκής μάζας και παράλληλα στην ελαχιστοποίηση της απώλειας αυτής, κατά την περίοδο της δίαιτας.  Η ζυγαριά μπορεί να μη δείξει το θεαματικό αποτέλεσμα που θα έδειχνε μόνο με τη δίαιτα, αλλά όσα κιλά χάσετε θα είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό λίπος. Επιπλέον η διατήρηση ή και ενίσχυση της μυϊκής μάζας καθιστά ακόμα δυσκολότερη την επαναπρόσληψη των χαμένων κιλών.


12.Χρειάζεται να κάνουμε αποτοξίνωση πού και πού

Μύθος. 
Το σώμα μας έχει τους δικούς του μηχανισμούς για να αποτοξινώνεται και είναι το συκώτι, η σπλήνα και τα νεφρά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αν πίνουμε μόνο χυμούς ή τρώμε  μόνο σούπες για κάποιες ημέρες τα βοηθάμε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους.


13.Μία πολύ αυστηρή δίαιτα μπορεί να επιφέρει απέλεια βάρους μέχρι 3 κιλά, σε μία εβδομάδα.

Μύθος.Είναι φυσιολογικά αδύνατο να υπάρξει απώλεια τριών κιλών λίπους μέσα σε μία εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και αν κάποιος καταφέρει να χάσει 3 κιλά σε μία εβδομάδα, η απώλεια αυτή θα είναι νερό και το χειρότερο, μυϊκή και οστική μάζα. Μόνο το ένα κιλό μπορεί να είναι λίπος.
Η απώλεια μυϊκής μάζας μάλλον δημιουργεί προβλήματα καθώς η μυϊκή μάζα είναι ο ιστός του σώματος που ουσιαστικά "καίει" πολλές θερμίδες. Μειώνοντας λοιπόν το ποσοστό μυϊκής μάζας στον οργανισμό, μειώνεται και ο βασικός μεταβολισμός, κάτι που σημαίνει ότι τρώγοντας την ίδια ποσότητα φαγητού, το σωματικό βάρος αυξάνεται. Επιπλέον απώλεια μετάλλων από τα οστά, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.


14.Παχαίνω εξαιτίας της γλουτένης

Μύθος.
 Αν υποθέσουμε ότι το σώμα μας δεν μπορούσε να μεταβολίσει κάτι, όπως η γλουτένη στην προκειμένη περίπτωση, τότε θα αδυνατίζαμε, δεν θα παχαίναμε, αφού δεν θα παίρναμε τις θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση, η δυσανεξία ή η αλλεργία στα τρόφιμα δεν μας παχαίνει, απλώς μας ενοχλεί. Γιατί αδυνατίζουμε άμα τα κόψουμε; Αν αποκλείσουμε μία ομάδα τροφίμων, αμέσως μειώνονται οι επιλογές μας και σίγουρα καταναλώνουμε τελικά λιγότερες θερμίδες. Η γλουτένη ενοχλεί όσους υποφέρουν από κοιλιοκάκη (ένα αυτοάνοσο νόσημα) ή από δυσανεξία στη γλουτένη (τα συμπτώματα είναι αδικαιολόγητη κούραση και έντονο πρήξιμο μετά την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη) και χρειάζεται να διαγνωστεί από κάποιον ειδικό.


15. Ο καφές δεν μας κάνει καλό

Μύθος.Όταν ο καφές καταναλώνεται με μέτρο (2 με 3 κούπες ημερησίως), αποτελεί υγιεινό κομμάτι μιας καλής διατροφής, και μας προσφέρει αρκετά αντιοξειδωτικά. Για την ακρίβεια, πιστεύεται ότι ο καφές μπορεί να μας προστατέψει από τον διαβήτη τύπου 2, από την νόσο Πάρκινσον, ακόμα και από μερικά είδη καρκίνου. Προσέξτε, όμως, τις θερμίδες που προσθέτετε στον καφέ σας – ζάχαρη, κρέμα ή σιρόπια.

16.Όσο λιγότερα λιπαρά, τόσο καλύτερα

Μύθος.Το σώμα μας απαιτεί τρία συστατικά για να λειτουργεί σωστά: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγουμε τα καλά για τον οργανισμό μας λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στα ψάρια, το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς. Αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά, όπως αυτά που περιέχει το βούτυρο, το κόκκινο κρέας και τα περισσότερα επεξεργασμένα φαγητά.



17.Περισσότερο νερό, περισσότερο χαμένο βάρος

Μύθος.Το νερό είναι αναγκαίο για το σώμα μας, ναι. Αλλά δεν βοηθά και τόσο στη δίαιτα. Αν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την επιθυμία μας για άλλα ποτά με πολλές θερμίδες με νερό, αυτό είναι καλό. Αλλά το να πίνουμε περισσότερο νερό χωρίς να κάνουμε άλλες ουσιαστικές αλλαγές στη διατροφή μας, δεν πρόκειται να μας βοηθήσει.


18.Πρέπει να κόψουμε όλα τα επεξεργασμένα δημητριακά

Μύθος και Αλήθεια.Σίγουρα, τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πολύ υγιεινά, και γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που χρειαζόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει πως τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί, δεν χωρούν στη διατροφή μας. Κάποιες φορές, για παράδειγμα όταν έχουμε περάσει κάποια στομαχική διαταραχή, μπορεί να είναι και αναγκαία.

19.Οι αθλητές χρειάζονται πολλή πρωτεΐνη

Μύθος.Αν το καλοσκεφτούμε, οι περισσότερες ισορροπημένες διατροφές παρέχουν αρκετή πρωτεΐνη, ακόμα και για τις ανάγκες ενός αθλητή. Αυτό που όντως χρειάζονται οι αθλητές, είναι γενικότερα μια διατροφή με περισσότερες θερμίδες, ανάλογα με το πόσο έντονα ασκούνται.



20.Η πολλή ζάχαρη προκαλεί διαβήτη
 Μύθος.Αν δεν πάσχετε από διαβήτη, το αγαπημένο σας γλυκό δεν πρόκειται να σας καταστρέψει. Αυτό που όντως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας είναι η παχυσαρκία και η αδράνεια. Άρα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να περιορίσετε τις κενές θερμίδες – αλλά χωρίς να γίνετε μανιακοί – και να ασκείστε τακτικά.












 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου